Siepon luontomaailma

Tutustu ruskosammakkoon

Ruskosammakko, tuttavallisemmin vain sammakko, on ollut koko talven horroksissa ojan pohjaliejussa. Sen kavereita on horrostanut suonsilmäkkeissä, lähteissä ja muiden matalien vesien pohjassa.

Avoveteen!

Kun lumi ja jäät sulavat, ne kaikki alkavat hakea sulia ojia, puronmutkia, allikoita, rantaporeita, mitä vain, kunhan on vettä ja muita sammakoita. Ojan pientareella kukkiva leskenlehti ei sammakkoa kiinnosta. Kukalla pörräävä kukkakärpänen saattaisi kiinnostaakin, mutta ei ehkä juuri nyt: on aika kutea.

Pyrstön kutistajat

Matalassa lämpiävässä vedessä sinne lasketut hyytelön sisällä olevat munat kehittyvät pian nutipäiksi. Sitten ne kasvattavat jalat ja kutistavat pyrstön, ja niin on lauma pikkuisia sammakoita valmiina valloittamaan uusia kosteita paikkoja ja syömään kärpäsiä ja muita pieniä ötököitä.

Muurahaisten kevättyöt

Jo vähän aikaisemmin auringonpaiste on paljastanut metsän laidassa muurahaispesän, suuren keon kuusenneulasia. Sen sisällä kammioissaan talvehtineet muurahaiset ovat tulleet keon päälle lämmittelemään.

Muurahaiset aloittavat vähitellen kevättyöt. Pesän tuuletusaukkoja availlaan, tuuletuskanavia puhdistetaan, talven aiheuttamia vaurioita korjataan. Sitä mukaa, kun maa paljastuu, aletaan hankkia ruokaa. On tullut oikea kevät. 

Teksti: Riitta Nykänen
Juttu on julkaistu Siepossa 2/2024.

On tärkeää jättää sammakonkutu rauhaan, jotta pikkuiset hauskat nuijapäät pääsevät kehittymään. Kuvitus: Olga Veselovskaya